Gamma Racing Day

4 augustus 2013 -
Assen, Nederland

Circuit: Assen, Nederland

Gamma Racing Day

Het Circuit van Drenthe is een in Assen, Nederland gelegen circuit dat gebruikt wordt voor onder meer MotoGP, Superbike , in 2007 de Champ Car World Series en vanaf 2010 de Superleague Formula. Het is (soms) beter bekend onder de naam van de MotoGP race: TT Assen.

De eerste race werd georganiseerd door 'Motorclub Assen en Omstreken' op 11 juli 1925 over een parcours met een lengte van 28,4 kilometer. Niet over een glad gestreken circuit, maar over klinkerwegen tussen Drentse dorpen. Tijdens deze eerste race was er zelfs een stuk onverharde weg in de traject opgenomen. De route liep over Borger, Schoonloo en Grolloo. Deze eerste race werd gewonnen door Piet van Wijngaarden op een 500 cc Norton met een gemiddelde snelheid van 91,4 kilometer per uur.

De jaren daarna werd de race verreden op een stratencircuit die langs de volgende punten voerde: De Haar, Barteldsbocht (bij Assen), Oude Tol (halverwege Hooghalen), Hooghalen, Laaghalen, Laaghalerveen.

In 1951 reed de Italiaan Umberto Massetti met zijn 500 cc Gilera een snelste ronde met een gemiddelde van 161,4 km/u. In 1954 kwam de Brit Geoff Duke tot 169,7 km/u maar toen was een deel van het traject tussen Assen en Hooghalen geasfalteerd. Tot 1955 werd dit oude circuit gebruikt, daarna werd het nieuwe circuit in gebruik genomen waarvan het huidige permanente circuit een (klein) deel uitmaakt.

Het oude circuit wordt tegenwoordig doorsneden door de A28.

Brond: Wikipedia

Foto's

Raceverslag

 • Munckhof
 • Laarakker Groenteverwerking
 • Nebim
 • Nebim verhuur
 • Jos Willems
 • logo-gerrits
 • VDL
 • Vissers Olie
 • Hendriks Lottum
 • Smeets Autogroep
 • Caffé valente
 • Van Osch reclame
 • Tribus
 • Forwart
 • Lumar
 • Autoschade herstel Noord-Limburg
 • TopCoat
 • Volvo Reede Amerongen
 • Zonnestudio Horst
 • Arenalease
 • Smits lasservice
 • Martins touringcar service
 • Ton de wit
 • Preeker
 • Hansburger

Dubbel podium voor Van den Munckhof tijdens Gamma Racing Day

Assen (NEDERLAND) – Tijdens het eerste weekend van augustus stond het TT Circuit Assen in het teken van de Gamma Racing Day. Jaarlijks maakt de Supercar Challenge onderdeel uit van dit mooie racespektakel waarin auto’s, motoren en karts naast elkaar de strijd aangaan. De Supercar Challenge maakte de vijfde kampioenschapsronde mee op het 4.555 meter lange circuit.

Kwalificatie, vrijdag 2 augustus

Tijdens de kwalificatie wist Van den Munckhof naar de poleposition te komen met een 1:54.933 op het 4.555 meter lange TT circuit dat tegenwoordig de naam voert “the temple of Speed”.

“Een minuut of zeven à acht voor het einde van de sessie ben ik er nog even goed voor gaan zitten en pakte de poleposition. We hebben het goed gedaan.” Eric ging verder: “Na de vrije trainingen hebben we een paar probleempjes opgelost.”

Race 1, zaterdag 3 augustus

Tijdens de eerste race onder een strak blauwe hemel wist Eric van den Munckhof prima uit de verf te komen door naar de negende positie algemeen te rijden en naar de winst in de Sport divisie. De Sport divisie sloot voor de gelegenheid dit weekend aan bij de Superlight divisie, wat voor een veld van 23 bolides zorgde. De Superlight klasse bestaat uit een aantal fraaie Sportscar- en Le Mans prototype-achtige bolides. Voor de rijders van de Sportklasse een geheel nieuwe ervaring om te rijden tussen wagens die extreem laag zijn en nogal wat neerwaartse druk genereren. De nieuwe ervaring bleek echter voor Eric geen belemmering, hij presteerde uitstekend en nam de maximale score mee naar de volgende race. Terugblikkend op de race vertelde Eric: “Bij de start heb ik iets laten liggen wat ik later weer goed wist te maken. Ik heb continue op kop gereden, zelfs na de Safetycar vanwege een oliespoor op het rechte stuk. Daarna hebben we nog twee ronden geracet en pakte ik de winst. Dit is heel goed voor het kampioenschap!”

Uitslag race 1, zaterdag 3 augustus

1 Eric van den Munckhof, 2 Wesley & Maurits Caransa, 3 Rob Nieman, 4 Aart Bosman, 5 Kevin van Eldik, 6 De Borst / De Kleijn, 7 Bédorf / Kars, DNF Kim Troeyen

Race 2, zondag 4 augustus

Met een goede startpositie in handen vertrok Van den Munckhof voor de tweede race op zondag vol goede moed voor weer een stap voorwaarts in het kampioenschap. De zondagse race viel uiteindelijk niet ten prooi aan de snelle Ford Focus Sport coureur, hij werd voorbij gestoken door Verhagen die eveneens razendsnel kan zijn. Gisteren scoorde hij echter niet, terwijl Eric maximaal scoorde waardoor het kampioenschap er voor Van den Munckhof steeds een beetje beter uit gaat zien. Met een tweede plaats maximaliseerde hij ook in de zondag race zijn resultaat ten overstaan van 78.000 bezoekers. Die enthousiast genoten van het fraaie weer en het geweldige spektakel dat ze voorgeschoteld kregen door de motoren, karts en auto’s.

Na de race keek Eric terug op een geslaagd weekend: “Ik maakte een goede start vanaf de tweede startpositie. Ik verloor eerst een plekje, maar dat kon ik al snel weer goed maken. Daarna kon ik heel snel de leiding over nemen, waar ik tot aan de pitstops kon blijven rijden. Tijdens de pitstops raakte ik de leiding kwijt doordat Verhagen 10 seconden minder straftijd had. Ik kon uiteindelijk een mooie tweede plek uit de strijd halen.”

Over de bijzondere samenstelling met de Superlights in één race vertelde de snelle Ford coureur: “Het is best vervelend rijden omdat de radicals zo’n 15 seconden per ronde sneller zijn dan de Sport divisie, dat dwingt je om constant in de spiegels te kijken. Daarnaast zorgen de inhaalacties vaak voor lastige situaties op de baan. De combinatie van Superlights met de Sport klasse is niet ideaal. Beide races waren desondanks leuk om te rijden. De auto heeft het geweldig gedaan, met dank aan Van de Pas Racing.”

Uitslag race 2, zondag 4 augustus

1 Michael Verhagen, 2 Eric van den Munckhof, 3 De Borst / De Kleijn, 4 Rob Nieman, 5 Aart Bosman, 6 Kim Troeyen, 7 Kevin van Eldik, 8 Bédorf / Kars

Tussenstand kampioenschap na 10 races:

1. Aart Bosman 177 punten
2. Rob Nieman 124 punten
3. Eric van den Munckhof 118 punten
4. Dennis de Borst / Martijn de Kleijn 112 punten
5. Michael Verhagen 109 punten
6. Frank Bedorf / Machiel Kars 108 punten
7. Wesley & Maurits Caransa 102 punten

«Terug naar het overzicht